Warning: Undefined property: stdClass::$extra_head_metadata in /customers/8/e/e/dy-rondleidingen.be/httpd.www/includes/head.text on line 56

De lassoscène in het oude Egypte

Cenotaafkapel van Seti I, Abydos

Zoals veel andere oude culturen, vereerden ook de oude Egyptenaren de stier als symbool van kracht, mannelijkheid en vruchtbaarheid. Cultussen van heilige stieren waren dan ook populair en wijdverbreid in het hele land.

Lassoscène tempel Seti IAbydos, Nieuwe Rijk, 19de dynastie

'On That Day When the Long-Horned Bull was Lassoed'

An Iconological Approach, Journal Article, 2002
Lucas Baqué, Institute of Ancient Near East Studies - University of Barcelona


Het is dan ook niet te verwonderen, dat in de oud-Egyptische kunst de stier veelvuldig wordt afgebeeld, zoals in het veelvoorkomend tafereel waarin het wilde dier wordt gelassoëd. Deze lassoscènes gaan terug op voorstellingen van de jacht op de zogenoemde jagerspaletten uit de vroegste tijden van het oude Egypte.

JagerspaletProtodynasticum, ca. 3150 – 3050 v.Chr.

Met als casus de lassoscène uit de cenotaafkapel van Seti I in Abydos, gaan we op zoek naar de dieperliggende betekenissen van dergelijke scènes, die zowel religieus als politiek te interpreteren zijn.

Info

Casestudy De lassoscène in het oude Egypte
Duur: min. 2u
Locatie: af te spreken
Voorkennis: niet vereist

Neem contact op

Warning: Undefined property: stdClass::$extra_foot_metadata in /customers/8/e/e/dy-rondleidingen.be/httpd.www/includes/footer.text on line 11